کتاب شرح مراتب طهارت
نام کتاب: شرح مراتب طهارت ( از رساله وحدت از دیدگاه عارف و حکیم استاد علامه حسن زاده آملی )
نویسنده: استاد صمدی آملی
نوبت و تاریخ چاپ: پنجم -۱۳۸۲
ناشر : انتشارات آل علی علیه السلام
تعداد صفحات: ۳۰۰ صفحه.
اندازهی صفحات: رقعی
عکس: ندارد
شابک: ISBN: 964-350-800-5
* محل نگهداری کتاب: مسجد جامع بیجار گروس
* تاریخ مطالعه: مطالعهی اول از حوالی صبح چهارشنبه ۱۴۰۱/۰۱/۱۷ تا ظهر روز یکشنبه ۱۴۰۱/۰۲/۱۱ . مطالعهی دوم از حوالی ظهر سهشنبه ۱۴۰۱/۰۲/۱۳ تا حوالی ظهر دوشنبه ۱۴۰۰/۰۳/۰۲
* معرفی و بررسی:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِیمِ
کتاب بسیار مفیدی میباشد در رابطه با طهارت ظاهری و باطنی که در اسلام بسیار مورد تأکید است و لازم است هر مسلمانی آن را بداند. میتوان گفت کتابی است در زمینه اخلاق و عرفان و برای علم داشتن و عمل کردن.
طهارت به چه دردی میخورد؟ یا طهارت چه آثاری دارد؟ انواع طهارت و آشنایی با انواع طهارت؛ و راه و روش طهارت و مطالب بسیار مفید دیگر از آموزشهای این کتاب است که باعث شد تا این کتاب را دوبار پشت سرهم بخوانم.
ای کاش در کودکی به جای آشنایی با چیزهای بیارزش ، ما را با اینجور کتابها آشنا میکردند یا پای حرف اینجور اساتید میگذاشتند نه اینکه بعد از سی و چند سالگی و از دست رفتن نیمی از عمر ، تازه با این مسائل لازم و ضروری آشنا شویم و با حسرت به گذشته نگاه کنیم؛ای کاش از همان کودکی با این مطالب آشنا میشدم.
کاش کسانی که صاحب فرزند و اولاد هستند همانطور که خوردن و خوابیدن و مسواک زدن و توالت رفتن را به فرزندانشان آموزش میدهند آشنایی با اینجور کتابها و کتاب خواندن را هم به فرزندانشان بیاموزند بخصوص خانوادههای مسلمان که ادعای مسلمانی و دین دارند اما واقعاً از جزئیترین مسائل دین اسلام هم بیاطلاع هستند و حتی ممکن است در مواردی هم برخلاف دستورات دین اسلام رفتار کنند.
+ طهارت دو نوع است: ظاهری و باطنی. در طهارت باطنی، مهمترین و مشکلترین مرحله، طهارت و پاکی خیال است. «نیروی خیال تطهیر شده» را به یک معنی، لیلةالقدر مینامند. اگر نیروی خیال تطهیر شود، لیلةالقدر میگردد و قرآن در آن نازل میشود ...... .
+ در همه حال به فکر خودت باش تا آلوده نشوی و پاک بمانی ، در یک کلام « آقا باش » . هر کجا هستی به فکر خودت باش.
+ ص۲۵۹: « هر وقت میخواهید قرآن بخوانید ابتدا تصور کنید در مقابل پیغمبر نشستهاید و در نزد ایشان میخواهید قرآن بخوانید.» ... ایشان هیچ وقت قرآن را روی زانو نمیگذارند بلکه به حالت قنوت به دستشان میگیرند و دو زانو مینشینند کانه در خدمت رسولالله صلاللهعلیهوآله در حال قرآن خواندن هستند...
سالها پیش چند فصلی از این کتاب را مطالعه کرده بودم اما آنطور که امروز فهمیدم مطالبش را نفهمیده بودم پس سن و سال و میزان فهم و درک و حواس جمعی و اطلاعات عمومی هم بر اینکه چقدر مطالب یک کتاب را بفهمم تأثیر دارد البته امروز هم برخی از بخشهای کتاب را متوجه نشدم که بخاطر همان نداشتن اطلاعات و محدود بودن دایره اطلاعاتم هستش.
این کتاب نزدیک به ده سال است که در کتابخانهام بود و علی عباسپور آن را به من داد، یادم نیست که شخصی که آن را به عباسپور داده بود به خود عباسپور بخشیده بود و یا به عباسپور داده بود که به مسجد جامع بدهد، چون مطمئن نیستم پس تصمیم گرفتم آن را به کتابخانهی مسجد بدهم.
و حرف آخر اینکه، حمد و سورهای بخوانیم و ثوابش را به روح علامه حسن زاده آملی هدیه کنیم و استاد صمدی آملی را هم از دعا فراموش نکنیم که اگر در شرح و نوشتن این کتاب تلاش کردهاند .
✓ تعدادی از لغات:
ﮐﻠﻤﻪ : اطوار :
( اَ ) [ ع . ] (اِ.) جِ طور. حال ، وضع .
نفس ناطقه: قلب معنوی،
مبتهج:
خوش و خرم؛ مسرور؛ خشنود؛ خوشحال.
متمثل : تجسم، آنچه به تصویر درآمده؛ متصور.
نشأه: محیط، فضا
تعبد: فرمانبرداری، پذیرش
مشوب :
(مَ) [ ع . ] (اِمف .) آلوده شده ، آمیخته ، آشفته .
کُتَل: گردنه
جبلی :
(جِ بِ لِّ) [ ع . ] (ص نسب .) ذاتی ، فطری ، غریزی .
مرجو :
مایۀ امید داشتن.
کملین : [ ک ُم ْ ] (ع ، ص ، اِ) مردمان عالم و دانا و فاضل و حکیم و معمر. ج ِ کُمَّل.
( ترجمهی لغات با استفاده از فرهنگ های دهخدا،معین، عمید)
الْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ
حبیب سهرابی
بیجار گروس
۲ خرداد ۱۴۰۱
www.habibsohrabi.blog.ir
http://habibsohrabi.blog.ir/post/177